Oneens

Wat ben ik het graag. Een interessante manier van zijn. Het prikkelt, dwingt tot nadenken. Mij, en die persoon waar ik het niet mee eens ben. Het irriteert ook altijd een beetje. Het is oncomfortabel. Voor mij en mijn opponent, als ik ‘m zo mag noemen.
Eens is een einde, oneens een begin. Eens schudt elkaar de hand en gaat tevreden naar huis. Vanaf vandaag doen we allebei hetzelfde. We zijn het eens. Van harte. Oneens is impasse. Zo kunnen we samen niet verder. We moeten het eerst eens zien te worden en daar is tijd en strijd voor nodig. En hersenactiviteit. Je moet er maar zin in hebben. Jij je zin.
Veel bekende historische figuren waren het oneens. Luther, Galilei, Rembrandt, Newton, Darwin, Nietzsche, Picasso, Stravinsky, Einstein, Miles Davis, Mandela, Willem Oltmans en Ad Bos. Vonden allemaal dat het anders moest. Hartstikke radicaal, die figuren. Kan me niet voorstellen dat ze er niet een zeker behagen in schiepen. Want in het moment word je er niet erg populair mee. Geeft ook stress, oneens zijn.
Gevaarlijk wordt het als iedereen het eens wordt met diegene die het oneens is. Al dan niet gedwongen eens. Ik denk aan iedere religie, het nationaal socialisme of het communisme. Maar nog stiekemer, het neoliberalisme. Maggie Thatcher, in de rug gesteund door Ronnie, kwam ooit eens met TINA (There Is No Alternative) voor het kapitalisme. Oneens is sindsdien onmogelijk. Hoogtijd om het daar eens grondig een potje mee oneens te gaan zitten zijn, lijkt me.
Vaak ben ik het ook oneens met mezelf. Vind dat dingen beter moeten, dat ik de verkeerde keuzes maak of dat ik iets doe waar ik geen zak van kan of geen zak van snap. En da’k dat dus beter niet kan doen. Of anders. Zelf vind ik dat niet erg, soms zelfs fijn. Kan er ook vaak wel om lachen. Het wordt pas vervelend als mensen het niet met me eens zijn. Da’k het prima doe, zeg maar. Daar ben ik het dan meestal helemaal niet mee eens. Dus.
Jesus, Yeshua zo u wil, vast wel eens van gehoord, was het ook behoorlijk oneens. Ook met zijn vader. Yeshua was dan ook een jood. In het jodendom wordt men aangemoedigd het vooral zoveel mogelijk met elkaar oneens te zijn. Debat is ingebakken in de cultuur. Meningsverschillen over interpretatiekwesties een bestaansvoorwaarde.
Zelf ben ik het lang niet altijd met de joden eens. En ik denk dat Jesus nooit heeft bestaan. Maar daar is vast niet iedereen het mee eens.