Fossiele brandstof

Ik kan het niet vinden. Dat ene door zo’n bolleboos geschreven wetenschappelijke artikel met het bewijs dat olie, gas en steenkool daadwerkelijk een fossiele oorsprong hebben. Het genie dat met een briljant experiment of geniaal inzicht onderbouwde dat al die verbindingen die wij met zijn allen al ruim een eeuw opstoken afkomstig zijn van organismen. Ik zie het niet. Nergens. Zou er toch moeten zijn. Ergens.
Wat ik wel tegenkom zijn figuren die beweren dat je helemaal geen dooie planten of dieren nodig hebt. Fossiel is niet meer dan een afspraak zeggen ze. Volgens de overlevering is er ooit in 1892 op een conferentie voor organische nomenclatuur in Geneve onder zachte dwang van John D. Rockefeller bij handopsteken besloten dat peut slechts van levend materiaal afkomstig kan zijn. Vanwege de chemische structuur. Daarmee werd het schaars en eindig. Dus duur. En dat heeft de oprichters van Standard Oil geen windeieren gelegd.
Om het zwarte goud nog wat kostbaarder te maken wees Shell in 1956 iemand aan die de Hubbertpiek ging uitvinden. Een zekere meneer Hubbert, geofysicus uit Texas. Aan deze grafiek zie je in één oogopslag dat de teloorgang van alle ouderwetse energie nakende is. De angst slaat je direct om het hart, zeker als je moet afrekenen bij de benzinepomp. Of de gasrekening moet betalen. Maar hé, daar hebben we begrip voor want het wordt steeds moeilijker om het op te pompen en het raakt nog op ook. Binnen een eeuw vanaf nu volgens de schattingen.
De Russen beweren ondertussen al sinds de jaren ‘50 dat het spul waar ze de kachel mee aanmaken hartstikke abiotisch is. Ze boren op plekken waar niks zou kunnen liggen en halen olie en gas van diepten waar nog nooit een fossiel gevonden is. Oost Oekraïne bijvoorbeeld. De fossiele brandstof klotst daar inmiddels tegen de plinten.
Een van die verstokte wodkadrinkers is werkzaam op de Universiteit van Stockholm. En laat die nou hebben aangetoond dat je koolwaterstoffen gewoon kunt maken uit water, calciumcarbonaat en ijzer bij de juiste druk en temperatuur. Het zit overal, die rommel, zegt ie. Hij kan je zo vertellen waar en het raakt nooit op. Leeggepompte velden lopen weer vol. De aarde vult het zelf aan. Nepnieuws zou je denken. Als er geen wetenschappelijk artikel van was. Hij wel, die Rus.
Eigenlijk interesseert het me allemaal niet zo heel erg veel. Behalve dan dat er de laatste jaren enorme hoeveelheden olie en gas worden gevonden en de hele wereld elkaar daarom de fossiele harses inslaat. Wat dan weer goed is voor de wapenindustrie. Sinds die Rus in 2008 zijn proefje publiceerde is het einde zoek. Tegelijkertijd stookt China al onze steenkool op. Want als wij dat doen is dat slecht voor het milieu.
Nee, wat me echt prikkelde deze week is het plotselinge besef dat fijn christelijke Amerikanen uit de zuidelijke staten al ruim honderdvijfentwintig jaar enorme hoeveelheden geld verdienen met fossiele brandstof. Da’s raar. Ik stel voor dat ze Darwin op hun blote knieën danken. Amen.