Beeldvorming

Er is een stofje op aarde dat van groot belang is voor organismen. Nagenoeg alle organismen. Als je van het leven houdt moet je wel van dit stofje houden. Je kan niet zonder.
Het is niet giftig. We ademen het elke dag in. Maar vooral uit. Andere organismen ademen het uit maar vooral in. En eenmaal ingeademd bouwen ze er van alles mee, die anderen. Wij eten dat op, of eten op wat het heeft opgegeten, en blazen het weer uit. Een kringloop. Mooi man.
Het goedje is een gas en komt in een zeer lage concentratie voor in onze atmosfeer: 0,04%. Dat is drieëndertig Barcelona supporters in Bernabéu of veertig Real Madrid supporters in Camp Nou. Een leeg uitvak. Zou het nog minder zijn, twintig supporters of lager, dan beginnen onze gewassen het knap moeilijk te krijgen. En wij daarna ook. Al best snel.
Een groot gedeelte van het luchtige materiaal is opgelost in oceanen. Die hebben nogal de neiging om te klotsen, te stromen en om te woelen met allerlei temperatuurverschillen aan de oppervlakte tot gevolg. Omdat ‘t spul wat beter wordt opgenomen in kouder water komt er vanzelf meer van ons geliefde stofje in de atmosfeer als er wat warmer water boven komt drijven. Dat is niet erg. Voor planten zelfs fijn. En voor mij ook want ik ben dól op boerenkool. En spruitjes.
Het molecuul kan echter nog meer. Behalve het gekrioel op aarde aan de gang houden, en leuke belletjes veroorzaken in cola, is het ook in staat om de thermostaat van de planeet te bedienen. Weliswaar fine tunen want het gros van de regulatie komt voor rekening van water. Maar toch, het kan een klein beetje energie invangen en uitstralen waarmee het H20 een handje helpt om te zorgen dat we niet allemaal hartstikke doodvriezen of verrekken van de hitte. Boven de 0,04% lijkt het trouwens niet veel extra’s meer te doen. Maar daar wordt nog wat over gesteggeld.
Een wondermiddel dus. Zou je zeggen. Niets dan goeds, toch? Helaas. Het onderwerp heeft behoorlijk veel last van negatieve beeldvorming. Het krijgt zelfs overal de schuld van. Met grote voetafdrukken stampt het onze groene bol in puin en als we het spul niet snel in de grond stoppen gaan we er allemaal aan. Was het tijdens mijn biologiestudie nog een beperkende factor, thans is het de wortel van alle kwaad.
Zo rond Pasen moet ik als rechtgeaard atheïst dan toch even aan Onze Lieve Heer denken. Perfect mens. Deed geen vlieg kwaad, die man. Had het beste met iedereen voor. Hij was de weg, de waarheid en het leven maar belandde bij handopsteken aan het kruis. Consensus. Collectieve waanzin. Goed verhaal, weinig van geleerd met zijn allen. Gelukkig is het binnenkort Pinksteren. Dan daalt de Heilige Geest over ons neer. Gezond verstand mag ook.